Voedingsadvies bij dumping klachten
Klachten als gevolg van het dumpingsyndroom kunnen vaak goed bestreden worden door speciale dieetmaatregelen.
Algemene richtlijnen bij dumpingklachten zijn:
- Eet rustig en kauw goed, zodanig dat het voedsel zonder brokjes doorgeslikt kan worden, hierdoor worden verstoppingen ter hoogte van de maaguitgang naar de dunne darm voorkomen. Gebruik 6 tot 8 kleine maaltijden per dag, kleine porties zijn nodig om overvulling en uitrekken van de maag te beletten. Frequente maaltijden vergroten de mogelijkheid om de noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen;
- Verdeel ook het vocht goed over de dag. Drink weinig of niet tijdens of vlak na de maaltijd want anders spoelt het voedsel te snel door naar de dunne darm. Meestal geeft één glas of kopje drank bij het eten geen klachten. Gebruik soep bijvoorbeeld een uur voor de maaltijd en het nagerecht een uur na de maaltijd. Bij ernstige dumpingklachten kan het helpen de maaltijden “droog” te gebruiken;
- Vermijdt het gebruik van teveel “snel opneembare” suikers zoals “gewone” suiker en vruchtensuiker. Let ook op de suikers in bv cake, koekjes, gebakjes, chocolade, zoet beleg en jam. Vooral in vloeibare vorm worden deze suikers extra snel opgenomen, gebruik daarom geen of weinig frisdrank, oploslimonade of geconcentreerd vruchtensap. Vers fruit wordt meestal wel goed verdragen maar gebruik het niet in te grote hoeveelheden. Per dag wordt aanbevolen 2 stuks fruit te eten voor de benodigde hoeveelheid vitamines en mineralen;
- In melk zit lactose (melksuiker), dit is ook een snel opneembare suiker. Gebruik van grote hoeveelheden melksuiker kan ook dumpingklachten veroorzaken. Per dag wordt aanbevolen 2-3 (300-450 ml) melkproducten te gebruiken voor de noodzakelijke vitamines en mineralen. Gebruik je veel melkproducten, verminder dit dan eerst tot de aanbevolen hoeveelheden. Houden de klachten aan, probeer dan eens (deels) zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt, deze worden meestal beter verdragen omdat ze minder lactose bevatten. Verdraag je helemaal geen melkproducten meer, raadpleeg dan je diëtist voor lactosebeperkte richtlijnen zodat je geen tekorten aan vitamines en mineralen krijgt. Goudse kaas bevat overigens nauwelijks tot geen melksuiker. Een goede vervanging van melkproducten zijn bijvoorbeeld ook sojaproducten;
- Vezels in voedingsmiddelen moeten niet worden vermeden, ze zijn belangrijk omdat ze vocht binden, ze maken het geheel wat stroperiger en vertragen hierdoor de maag ontlediging. Daarnaast binden de vezel “snel opneembare” suikers en snel verteerbare koolhydraten, waardoor deze vertraagt door de dunne darm worden opgenomen. Neem daarom in plaats van wit brood, witte rijst en gewone pasta liever bruin brood of volkoren producten, zilvervliesrijst en volkoren pasta;
- Ga bij ernstige klachten half rechtop liggen na de maaltijd, dit kan een te snelle passage naar de dunne darm helpen voorkomen. Vermijd het gebruik van vetrijke maaltijden en vetrijke producten. Vetten worden minder goed verteerd en opgenomen en kunnen dus voor extra diarree klachten zorgen;
Bij ongewenst gewichtsverlies kan een voedingssuiker met geringe zoetkracht een extra caloriebron zijn. Voedingssuikers (bv Fantomalt) geven minder kans op dumpingklachten dan gewone suiker. Soms kan geadviseerd worden de suiker deels door vet en/of eiwit te vervangen.