Verschillende soorten drinkvoeding

 

Als vast eten echt niet meer mogelijk is, maar je nog wel wat kunt drinken is het gebruik van drinkvoeding soms ook nog een mogelijkheid. Veel mensen noemen deze vorm van voeding (onterecht) astronautenvoer. 

Drinkvoeding is vloeibare voeding, waarin alle voedingsstoffen zitten die je nodig hebt om gezond te blijven en te herstellen. Afhankelijk van je gezondheidstoestand zal de diëtist bepalen welke drinkvoeding je nodig hebt. 

Meestal is de voeding per portie verpakt, dit kan zijn in flesjes, pakjes of cupjes. Het is afhankelijk van de soort drinkvoeding die je krijgt voorgeschreven of het merk. De portieverpakking zorgt ervoor dat je goed in de gaten kunt houden hoeveel je binnen hebt gekregen en ook hoeveel je nog nodig hebt. 

Een eenheid van de drinkvoeding bevat meestal 300 kilocalorieën. Dit zou betekenen dat een gemiddeld mens aan ongeveer 6 tot 7 eenheden drinkvoeding per dag genoeg heeft als je volledig afhankelijk bent van de drinkvoeding. Soms kun je de drinkvoeding gebruiken als aanvulling naast je overige maaltijden. De diëtiste zal, in overleg met jou, bepalen hoeveel drinkvoeding je naast je normale voeding nodig hebt. 

Naast verschillende smaken bestaan er ook verschillende soorten drinkvoeding. Drinkvoeding is normaal gesproken op basis van melkeiwitten en bevat alle voedingsstoffen die een gezond persoon nodig heeft. Soms heb je wat extra voedingsstoffen, zoals eiwitten, of voedingsvezels, nodig. Ook kan het zijn dat je overgevoelig bent voor melkproducten. Hierom zijn er verschillende soorten drinkvoeding in omloop.

Geconcentreerde drinkvoeding                                                           Afbeelding bron nvdietist.nl    

Deze voeding bevat evenveel voedingsstoffen als de overige drinkvoeding, maar is wat geconcentreerder. Dit betekent dat je minder hoeft te gebruiken om evenveel binnen te krijgen. In plaats van 200 ml drink je bijvoorbeeld maar 125 ml. Ook aan personen die een vochtbeperking hebben wordt deze vorm van drinkvoeding voorgeschreven. 

Vezelrijke drinkvoeding

Als je last hebt van obstipatie (= verstopping) kan het soms helpen om extra vezels in je voeding te gebruiken. De vezelrijke drinkvoeding bevat meer vezels en helpt dus de ontlasting soepeler te maken. 

Proteïnerijke drinkvoeding

Deze drinkvoeding bevat extra eiwitten. Bij veel infecties en botbreuken, bevordert dit de genezing, ook helpt het je spieren op te bouwen. Door ondervoeding worden de spieren namelijk vaak afgebroken. 

Drinkvoeding op yoghurt basis

Alle drinkvoeding is op melkbasis maar er bestaat ook drinkvoeding op yoghurt basis. Melkproducten zorgen vaak voor extra slijmvorming en drinkvoeding op yoghurtbasis geeft minder slijmvorming. Als je weet dat je last hebt van overtollige slijmvorming, kun je dit bij je diëtist aangeven. 

 

Drinkvoeding op sapbasis

Als je niet goed tegen melkproducten kunt, dan is er ook nog de mogelijkheid tot het gebruiken van drinkvoeding op sapbasis. Deze bevat geen melkproducten en is te vergelijken met bijvoorbeeld jus d’orange of appelsap.

Drinkvoeding in vruchtenmoesvorm

Het kan zijn dat je je snel verslikt, dit maakt het gebruiken van drinkvoeding lastig, omdat je dan constant moet hoesten. Daarom kan de diëtist ook een andere vorm van drinkvoeding voorschrijven, de vruchtenmoes, deze is te vergelijken met appelmoes. Door de wat dikkere vorm kan het verslikken voorkomen, tevens bevat het meer eiwitten dan reguliere drinkvoeding

Drinkvoeding in soepvorm

Soep bevat normaal gesproken weinig voedingsstoffen maar is vaak wel makkelijker te verdragen dan vaste voeding. Daarom bestaat er ook drinkvoeding op soepbasis. Deze bevat veel benodigde voedingsstoffen en kan een welkome afwisseling zijn naast de overige drinkvoeding die je op een dag moet gebruiken. Ook bij slikproblemen wordt deze vorm voorgeschreven

Drinkvoeding in toetjesvorm

Ten slotte bestaat er ook nog een drinkvoeding die ongeveer dezelfde samenstelling heeft als vla maar dan natuurlijk met de extra toegevoegde calorieën en voedingsstoffen. Ook dit kan een welkome afwisseling zijn op je dieet van drinkvoeding. Ook bij slikproblemen wordt deze vorm wel voorgeschreven.

Tips bij het gebruik van drinkvoeding

• Drinkvoeding is erg machtig, je zit er snel van vol. Om een heel vol gevoel te voorkomen kun je het langzaam, slokje voor slokje, drinken. Eenmaal geopend is een verpakking 1 uur buiten de koelkast houdbaar en 24 uur in de koelkast.
• Drinkvoeding kan een viezige bijsmaak hebben. Om de smaak een beetje tegen te gaan, kun je het met een rietje te drinken. Ook helpt het als je het koud drinkt. 

Variaties in drinkvoeding

• Je kunt een milkshake maken van drinkvoeding. Je doet een bolletje ijs met een eenheid drinkvoeding in een blender en mengt dit door elkaar.
• Ook kun je er schepijs van maken. Volgens recept kun je het in de ijsmachine doen en heb je verrijkt schepijs.
• Als je geen schepijs wilt, kun je het ook invriezen, dit heeft hetzelfde effect als ingevroren danoontje.
• In de winter kun je de chocoladesmaak drinkvoeding opwarmen. Je hebt dan warme chocolademelk. Zorg er wel voor dat het niet gaat koken want dan gaan de voedingsstoffen verloren. Het is beter om het in een pannetje op te warmen in plaats van in de magnetron.

 

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.