Darmspoelen

Nadat er eind 2008 bij mij een endeldarmtumor was ontdekt werd ik in 2009 drie keer geopereerd. De 1e keer om een colostoma aan te leggen, waarna bestraling en chemo volgden. De 2e operatie was om de tumor te verwijderen en een ileostoma te plaatsen, tenslotte werd in een 3e operatie het stoma teruggelegd waarna ik weer "normaal" naar het toilet zou moeten kunnen. Dat viel echter best wel tegen, doordat mijn endeldarm bijna geheel verwijderd was (tot net boven de sluitspier) kon ik niet meer drukken en als ik naar het toilet moest kon ik niet al te lang wachten.

Ook kwam er soms dagenlang niets, dan een paar dagen een heel klein beetje, wel 8 tot 10 keer per dag. Dan was er weer een dag waarin ik vaak 1 tot 1,5 uur op het toilet door moest brengen omdat het er via de zwaartekracht uit moest komen, dan was ik echter nog niet klaar, er volgden nog een aantal keren rennen om maar op tijd te zijn. Voordat het stoma teruggelegd werd had ik al tegen mijn chirurg gezegd dat ik, als er ook maar enige kans was op incontinentie, mijn stoma wilde behouden, toch was het ook weer niet dusdanig dat dit overwogen werd (tegenwoordig wordt er blijkbaar met een soort dikke pap in de anus getest of er toch niet via de sluitspier lekkage is zodat er alsnog besloten wordt om het stoma te laten zitten).

Nu las ik op onze site en het forum over darmspoelen en het idee begon vat op me te krijgen. Ik was namelijk toch behoorlijk beperkt in mijn sociale leven omdat ik op slechte dagen niet de deur uit durfde te gaan, lange wandelingen (ivm trainen voor de 4daagse) durfde ik ook niet want hoewel ik er geen moeite mee heb om even de bosjes in te duiken voor een plas, is dat met ontlasting toch een heel ander verhaal. Daarbij kun je natuurlijk niet om de 15 minuten stoppen want dan kom je nooit meer op tijd binnen, om dan nog maar niet te spreken over de lange wachtrijen voor de eventuele toilethokjes.

Vorige week dus maar eens contact opgenomen met mijn behandelend arts om te peilen hoe hij er tegenover stond. Zijn reactie was: "Als jij dat wilt dan stuur ik je door naar de incontinentieverpleegkundige". Zo gezegd zo gedaan en afgelopen woensdag 07-05-14 kon ik al bij haar terecht, we hebben een heel prettig gesprek gehad waarbij zij al snel doorhad dat ik er al het een en ander vanaf wist (door de site en het forum). Ze begon in 1e instantie over een handpomp maar daar heb ik haar maar vanaf gebracht, ik wilde de elektrische irrigatiepomp gaan gebruiken omdat dat veel makkelijker is, je hoeft er namelijk maar één hand voor te gebruiken terwijl je met handmatig spoelen één hand nodig hebt om de conus op zijn plaats te houden en de andere hand om het water erin te pompen.

Op donderdagmorgen 08-05-14 werd de pomp al bezorgd maar omdat die eerst 24 uur op moest laden kon ik vrijdagmorgen 09-05-14 beginnen met het experiment. Toevallig had ik donderdag- op vrijdagnacht weer 1,5 uur op het toilet doorgebracht dus ik dacht dat ik toch wel redelijk lege darmen had. Ik ben begonnen met 500 cc in mijn darm te laten lopen, daarna even gewacht en na ongeveer 5 minuutjes begon het er al uit te komen, niet verwacht maar het was best nog heel veel en dan niet alleen maar water. Al met al was ik er ongeveer 30 minuten mee bezig geweest en ik voelde lekker leeg.

Vanmorgen 10-05-14 weer gespoeld, dit keer met ca. 1000 cc. Nadat dat erin zat trok ik de conus eruit en begon het al gelijk te lopen. Ik dacht dus dat gaat zo snel, zal wel alleen water zijn dat terugkomt maar nee hoor weer een redelijke hoeveelheid ontlasting kwijt. Ik kan dus (nu uit ervaring) zeggen dat het darmspoelen me heel goed bevalt, hopelijk blijft dat zo en kan ik over niet al te lange tijd volstaan met een keer in de 48 uur spoelen.

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.