Artikelindex

 

Darmspoelen: wat is het

Darmirrigatie wordt in volksmond darmspoelen genoemd (zo zullen we het hier ook noemen) en wordt in toenemende mate toegepast bij diverse problemen waardoor lozing van de darminhoud op de normale manier niet goed mogelijk is.

Wat is darmspoelen?

Darmspoelen is een soort laxeren en wordt vooral toegepast om de dikke darm of een deel hiervan te legen. Hierbij wordt via een spoelsysteem op gecontroleerde wijze water in de darm gebracht. Door de darm geleidelijk te vullen met water, mengt de aanwezige ontlasting zich met het water en hierdoor wordt in de darm een natuurlijke reflex om te lozen opgewekt. De eventueel vaste ontlasting wordt verdund/los geweekt en kan daardoor gemakkelijker worden geloosd.

Wanneer wordt er gespoeld?

Via de anus bij:

• Voorbereiding op onderzoek of operatie waarbij een “schone” darm wenselijk is;

• Verstopping (obstipatie);

• Ongewenst verlies van ontlasting (faecale incontinentie);

• Moeizame stoelgang  door b.v  een neurologische afwijking;

• Ongewenst verlies van darmslijm via de anus. Dit kan voor komen na een darmoperatie waarbij de darm is onderbroken door de aanleg van een stoma. De laatste darmlis produceert normaal slijm dat richting anus wordt getransporteerd. In combinatie met een minder goed functionerende sluitspier kan dit hinderlijk, ongewenst verlies van slijm tot gevolg hebben. Als hierbij spoelen wordt toegepast, krijg je specifieke instructie in het ziekenhuis. De laatste darmlis zal altijd slijm blijven produceren dat een ongemakkelijk drukgevoel kan geven. Deze zogenaamde slijmprop kun je ook met spoelen kwijtraken.

Het darmspoelen kan ook toegepast worden via een dikke darm- of een appendix stoma (niet bij een ileostoma).

Wanneer verwacht wordt dat jij baat kunt hebben bij regelmatig spoelen, zal jouw behandelend specialist je doorverwijzen naar de stoma- of incontinentieverpleegkundige. Deze gespecialiseerde verpleegkundige zal je informeren en begeleiden om tot de voor jou meest geschikte behandelmethode te komen. Het spoelen is een behandelmethode die zowel alleen, als in combinatie met andere therapieën zoals voedingsadviezen of bekkenbodem-oefeningen, kan worden toegepast en/of geadviseerd.

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.