Artikelindex

 

Op vakantie

Op vakantie gaan met sondevoeding of tpv is niet vanzelfsprekend, je moet aan verschillende dingen denken.

Vakantie naar het buitenland

Zeker als je naar het buitenland gaat, kost het toch wel enige voorbereiding. Wanneer je gaat vliegen is het belangrijk om van te voren de luchtvaartmaatschappij op de hoogte te stellen. Omdat je vaak je pomp meeneemt het vliegtuig in en deze op een accu werkt, moet het cabinepersoneel er vanaf weten. Vergeet niet je accu op te laden, in het vliegtuig zelf kan dit niet! Daarnaast mag je, als je een doktersverklaring hebt en het vooraf hebt aangekondigd, 15 kilo extra bagage kosteloos meenemen. Mocht je meer kilo’s mee moeten nemen dan kun je contact opnemen met de klantenservice van de maatschappij. Bij het maken van onze website hebben we met verschillende luchtvaartmaatschappijen contact opgenomen, en ze hebben allemaal aangegeven graag mee te denken met de passagiers maar dat het wel van tevoren aangevraagd moet worden. Wacht dus niet tot op het laatste moment, want dan bestaat de kans dat er niets meer geregeld kan worden!

In de doktersverklaring, die in het Engels opgesteld moet zijn, moet vermeldt zijn dat je sondevoeding/tpv op medisch voorschrift gebruikt. Voor de naalden heb je vaak een aparte verklaring nodig. Deze moet ook in het Engels zijn en het liefst ook nog in de taal van het land waar je naar toe reist. Aangezien de meeste artsen prima in het Engels kunnen schrijven, maar een andere taal een probleem kan zijn, zal hierover meestal niet moeilijk worden gedaan. De naalden mogen niet mee in de handbagage en moeten bij het inchecken worden afgegeven met op de verpakking en sticker waarop staat: “voor medisch gebruik”. Ook de voeding kun je bij het inchecken afgeven.

Omdat de voeding niet in het bagageruim mag ivm de ondertemperatuur, zal deze in een apart ruim worden geplaatst. Deze ruimte wordt ook gebruikt voor het vervoer van dieren. Op het vliegveld zelf moet je, voordat je door de douane gaat, aangeven dat je sondevoeding gebruikt en dat dit in je rugtas zit. Omdat de eisen na 11 september verscherpt zijn, heb je ook hiervoor je medische verklaring nodig. Je zult dan uitgebreider gefouilleerd worden, maar het zal niet tot grote problemen leiden.

Netstroom

In sommige landen passen de stekkers die wij in Nederland gebruiken, niet in de wandcontactdoos. Je kunt dan een verloopstekker kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB. Op die manier kun je toch de accu opladen en het is natuurlijk ook handig voor andere elektrische apparaten. Vraag ook altijd na of in het land waar je naar toe gaat 220 volt gebruikelijk is, anders zul je een omvormer mee moeten nemen.

Rolstoel 

Als je gebruik maakt van een rolstoel en je wilt deze meenemen op vakantie, dan moet je hem bij het inchecken afgeven, ook dit moet je van tevoren melden. De luchtvaartmaatschappij zorgt dan voor een leen rolstoel gedurende de tijd die je op het vliegveld doorbrengt. Bij het inchecken in het vliegtuig zal er iemand van de luchtvaartmaatschappij met je meelopen om de rolstoel mee te nemen zodra je op je plaats zit. Bij aankomst op de plaats van bestemming staat er weer iemand klaar met een leen rolstoel. Deze persoon brengt je naar de bagageband, waar je eigen rolstoel aankomt. Je mag ook een elektrische rolstoel of scootmobiel meenemen maar je moet deze wel zelf ontdoen van de accu, deze wordt apart vervoerd. Vergeet niet dat je zelf voor het gereedschap moet zorgen om de accu los te maken.

Calamiteiten in het buitenland

Zorg er ook voor dat je een doktersverklaring in het Engels hebt waarin staat wat je mankeert en welk soort sonde je hebt. Mocht er iets gebeuren, bijvoorbeeld dat je sonde eruit valt, dan kun je met de brief aantonen wat je hebt en kan de arts actie ondernemen. Ook bij tpv is het zeker belangrijk een goede verklaring in het Engels bij je te hebben, omdat ook in het buitenland complicaties zoals sepsis kunnen ontstaan.

Checklist

Hieronder een korte checklist voor een vakantie naar het buitenland, zodat je de belangrijkste dingen niet kunt vergeten:
 Doktersverklaringen in het Engels;
 Luchtvaartmaatschappij inlichten zodat je voeding, rolstoel en naalden kunt meenemen;
 Verloopstekker voor pomp;
 Evt. reservepomp;
 Evt. gereedschap om accu van rolstoel of scootmobiel te verwijderen;
 Genoeg spuiten/naalden;
 Genoeg toedienings systemen;
 Evt. adressen van ziekenhuizen in de buurt.

 

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.