Xylosetest

Xylose is een suiker dat in bepaalde vezelrijke voedingsmiddelen zit, het wordt door de dunne darm opgenomen in het lichaam en uitgescheiden in de urine. Bij een Xylosetest wordt gekeken, hoeveel Xylose er terug gevonden wordt in de urine en aan de hand daarvan kan men bepalen hoe de opname (absorptie) van de dunne darm is. Een verlaagde opname van Xylose kan wijzen op bepaalde darm aandoeningen.

Voorbereidingen voor de Xylosetest

De avond voor het onderzoek moet je na 21.00 uur nuchter blijven. Voordat je naar bed gaat los je de Xylosepoeder, die je gekregen hebt, op in een glas met 200 ml water. Het beste kun je het glas met de opgeloste Xylosepoeder naast je bed zetten, samen met een extra glas water (200ml). Zet de wekker om 03.00 uur 's nachts, je gaat dan eerst naar de wc om te plassen, deze urine mag je gewoon doorspoelen. Daarna drink je het glas met het opgeloste Xylosepoeder en het glas water allebei leeg. Vanaf dat moment moet je tot 08.00 uur 's ochtends alle urine verzamelen in een bokaal. Om 08.00 uur ga je nog een keer naar de wc en maak je de blaas leeg. Deze urine gaat ook nog in de bokaal.

Na deze handelingen

De bokalen met urine breng je naar de poli/plek, die door het ziekenhuis is aangegeven. Let op: Het bovenstaande kan per ziekenhuis/arts verschillen.

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.