Deze test wordt uitgevoerd om vast te stellen of er bij jou een zeer snelle passage van de maaltijd door het spijsverteringskanaal plaats vindt dat veroorzaakt wordt door het dumping syndroom.
Als het vermoeden bestaat dat je het dumping syndroom hebt, zal deze test plaats vinden waarbij men door middel van allerlei metingen, berekeningen kan maken om zo de definitieve diagnose te stellen. Om vast te kunnen stellen wat er in je lichaam gebeurt, word je tijdens het hele onderzoek aangesloten op allerlei apparatuur zoals een bloeddrukmeter die tevens je hartslag registreert. Naast een aantal typische klachten zal er bij dumping ook een versnelling van de polsslag optreden die dan geregistreerd wordt. Bij dumping worden ook de suiker spiegels in het bloed verstoord, omdat de suikers te weinig worden opgenomen door het lichaam. Dit laatste kan worden gemeten door het waterstofgehalte in de uitademingslucht te bepalen.(H2-ademanalyse apparaat)
Voorbereidingen
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat je nuchter bent. De avond voor het onderzoek moet je een licht verteerbare maaltijd gebruiken met bijv. wit brood, witte rijst, kip, kaas, bloemkool, appelmoes, eieren, visfilet of magere vleeswaren. De dag voorafgaand aan het onderzoek zijn melk of melk producten en vers fruit of vruchtensappen met vruchtvlees niet toegestaan. Je mag de dag voor het onderzoek ook geen sondevoeding aansluiten of je moet dit op een nader te bepalen tijdstip afsluiten! Als je medicijnen gebruikt kan het nodig zijn deze tijdelijk te stoppen, je krijgt hiervoor instructies van je behandelend arts of van de arts van de functie afdeling. Alle geneesmiddelen die gebruikt worden om het maagzuur te remmen en/of de peralstatiek te beïnvloeden, moeten 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek worden gestopt. Als je een gebitsprothese draagt mag deze uitsluitend met tandpasta worden gereinigd. De uitslag van de test kan beïnvloed worden door het gebruik van antibiotica , in de weken voorafgaand aan het onderzoek mag geen antibiotica gebruikt worden ! Wanneer je antibiotica moet gebruiken meldt dit dan duidelijk aan je behandelend arts.
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Als je op de afdeling aankomt ben je dus nuchter vanaf de vorige dag. Meestal wordt er voor de bloedafname een infuus geprikt maar het kan ook gebeuren dat het niet mogelijk is om bij jou een infuus te prikken en dan worden alle afnames via een vingerprik genomen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat men ongeveer om de 15 min. 2 ml bloed nodig heeft dus dat betekend ongeveer 17 vingerprikjes in totaal. Je wordt aangesloten aan het apparaat dat men gaat gebruiken en dan wordt er voor de eerste keer bloed afgenomen, je bloeddruk en hartslag worden geregistreerd en je moet voor de eerste keer een ademtest afleggen (blazen in een soort pijpje dat vast zit aan een digitaal metertje). Dit is nu de uitgangswaarde ofwel het nuchtere adem monster. Vervolgens wordt er 50 g glucose opgelost in 300 ml water en dat moet je binnen 5 minuten na afname van het eerste adem monster opdrinken. De verpleegkundige zal ook samen met jou een lijst invullen waarop je klachten van dat moment staan, die lijst wordt constant bijgehouden en het is heel belangrijk dat je ELKE klacht/verandering die je voelt aangeeft! Denk niet "Dit is normaal voor mij" terwijl je niets zegt maar meldt echt alles, hoe onbenullig het in jouw ogen ook lijkt.
Hierna wordt er:
• Iedere 15 min. bloed afgenomen (4 uur lang);
• Iedere10 min.bloeddruk en polsfrequentie gemeten gedurende het 1ste half uur, daarna iedere 15 min.;
• Iedere 30 min. een ademmonster (tot 240 min.);
• De vragenlijst wordt om de 15 min. Ingevuld, waarbij je de klachten een score kan geven van 0 (=afwezig) tot 10 (=ondragelijk).
Tijdens het hele onderzoek blijft men dus vragen stellen, zoals of je wilt gaan liggen enz, wees eerlijk, probeer je niet sterker op te stellen dan dat je jezelf voelt! Je zult, als er sprake is van dumping, verschillende klachten ondervinden zoals misselijkheid, een opgeblazen buik, borrelingen, een gevoel van warmte, zweten, duizeligheid, hartkloppingen, kortademigheid, slaperigheid en de neiging tot flauwvallen. Je ligt tijdens het onderzoek op een bed en er is altijd iemand aanwezig! Na het onderzoek mag je de normale medicijnen weer innemen en kun je naar huis. Het kan zijn dat je nog een tijdje rest klachten ondervind, houdt hier rekening mee en zorg dat er bij ernstige klachten iets geregeld is voor je terugreis. Normaal gesproken mag je na het onderzoek zelfstandig naar huis maar jij kent jouw lichaam het beste, dus neem geen risico's.
Voor de uitslagen zal er een afspraak worden gemaakt met je behandelend arts. Het analyseren van al het bloed en de berekeningen nemen veel tijd in beslag dus de uitslag zal langere tijd op zich laten wachten.