Colonscopie

 

Er is besloten een colonscopie te gaan doen, dit is een kijkonderzoek van de dikke darm. Met een flexibele slang gaat de arts via de anus naar binnen en kan op die manier de darm goed controleren op oneffenheden. Eventueel kan de arts ook biopten (= stukjes weefsel voor microscopisch onderzoek) wegnemen voor verder onderzoek. Hij kan met dit onderzoek oorzaken vaststellen of uitsluiten.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moeten je darmen schoon zijn, dit betekent meestal dat je een dag van te voren laxeerdrank moet drinken. Welke drank dit is, is afhankelijk van het ziekenhuis, vaak wordt kleanprep of moviprep gebruikt. Veel mensen vinden de voorbereidingen erger dat het onderzoek zelf maar het is helaas nodig. Hoe de verdere voorbereidingen zijn staat uitgebreid in de folder die je van het ziekenhuis meekrijgt. Omdat er zoveel verschillende voorbereidingswijzen zijn, plaatsen we hier alleen de algemene voorbereiding. Lees de folder van het ziekenhuis dus goed door!

Over het algemeen geldt dat je de dag voor het onderzoek tot ongeveer 17.00 uur normaal mag eten en drinken en daarna moet beginnen met laxeren. Dit houdt in dat je de kleanprep of moviprep binnen een bepaalde tijd moet opdrinken. Moviprep en kleanprep werken sterk laxerend, je krijgt er dus zeker diarree van. Wanneer de eerste ontlasting komt is bij iedereen verschillend. Met sommige medicijnen (die je eventueel gebruikt) moet je een paar dagen voor het onderzoeken stoppen maar dit doe je in overleg met je arts.

Tips voor het laxeren:

Moviprep en kleanprep zijn niet lekker, wat kan helpen is om ze van te voren in de koelkast te zetten zodat het lekker koud is, dat maakt de smaak minder vies. Ook mag je de drank aanlengen met limonadesiroop met een smaak naar keuze (alleen niet de rode soorten), je kunt het daarmee zo zoet maken als je zelf wilt. Naast het koelen en het aanlengen kun je de drank eventueel ook met een rietje drinken. Een paar slokken appelsap na ieder glas kan ook wel eens helpen.

Blijf in de buurt van het toilet. De ontlasting kan zich uit het niets opeens aandienen en dan kun je het echt niet meer ophouden. Maak dus geen afspraken voor de avond voor het onderzoek. Voor de nacht kun je misschien een hydrofiele onderlegger (verkrijgbaar bij de apotheek) in je bed leggen, zodat als het mis gaat, je niet je hele bed hoeft te verschonen. Je anus kan op een gegeven moment schraal worden van alle ontlasting, insmeren met vaseline of een andere daarvoor geschikte zalf kan dan verlichting geven.

De dag van het onderzoek

Voordat het onderzoek begint moet je het onderlijf helemaal ontbloten en krijg je een infuusnaald in je arm. Het prikken van het infuus kan pijn doen maar dit duurt maar even. De infuusnaald wordt gebruikt om een roesje te geven, dit is geen narcose maar helpt je om te ontspannen en hierdoor wordt het inbrengen van de endoscoop in de darm vergemakkelijkt. Meestal wordt voor een roesje het medicijn dormicum gegeven. Zelf merk je zo goed als niets meer van het onderzoek en je zult je naderhand ook niets meer herinneren. Op de momenten dat je lichaam pijn ervaart geef je dit wel aan waardoor een arts te allen tijde weet of hij/zij je niet te veel pijn doet. Het kan dus zijn dat je huilt of kermt maar je zult je na het onderzoek geen pijn of ongemak herinneren!

Na het prikken van het infuus en moet je op je linkerzij op de onderzoekstafel gaan liggen. Je moet op je linkerzij liggen, omdat je darm die kant op loopt. Door de zwaartekracht gaat het inbrengen daardoor makkelijker. De arts spuit het roesje in het infuus, je wordt wat duizelig en op een gegeven moment zul je het idee hebben dat je hebt geslapen maar dit is niet zo. Je blijft gewoon wakker en kunt aanwijzingen van de arts opvolgen maar, zoals al gezegd, je kunt je dit door de medicijnen later niet meer herinneren.

De arts brengt de scoop via de anus in en op een scherm kan hij alles volgen. De scoop wordt tot aan de overgang naar de dunne darm gevoerd. Eventuele poliepen verwijdert hij direct en deze worden voor onderzoek doorgestuurd. Soms is het nodig om enkele biopten te nemen, ook dit zal via de scoop gebeuren. Als het nodig is duwen verpleegkundigen, die bij het onderzoek aanwezig zijn, wat op je buik om de doorgang van de scoop wat soepeler te laten gaan, dit kan vervelend zijn. Ook laat de arts wat lucht in de darm stromen om een wat betere doorgang te krijgen. Het kan zijn dat je hiervan windjes moet laten, schaam je hier niet voor, de arts en verpleegkundigen zijn dit gewend en het ophouden van lucht veroorzaakt extra ongemak. Ook als de scoop door bochten in de darm gaat kan dat wat pijn geven, dit valt helaas niet te voorkomen. Als de scoop bij de overgang naar de dunne darm is gekomen is het onderzoek klaar. De arts zal de scoop dan rustig terugtrekken. Het onderzoek duurt ongeveer 30-40 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek word je in een bed naar de afdeling dagbehandeling of shortstay gebracht, hier kun je letterlijk je roes uitslapen. Meestal mag je na 2 uur naar huis, je krijgt wel vaak nog een beschuitje of wat vla te eten. Nadat je het roesje hebt uitgeslapen mag je absoluut niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Zorg er dus voor dat het vervoer van tevoren geregeld is. Het roesje is nog niet helemaal uit je bloed verdwenen en je kunt nog te suf zijn om adequaat te reageren in het verkeer.

Als er biopten zijn genomen kun je wat bloedverlies uit de anus hebben maar dit mag niet veel zijn. Zijn het grote hoeveelheden moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je arts of anders met de eerste hulp. Door de lucht die in je darmen zit kun je winderig zijn, laat dit gewoon gebeuren, ophouden veroorzaakt extra ongemak. Verder mag je daarna alles weer eten en drinken en een dag later heb je nagenoeg geen last meer van het onderzoek.

De uitkomst van het onderzoek hoor je van je arts.

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.