Rectale barostat

Met een barostat onderzoek kan de arts meten hoe gevoelig en rekbaar de endeldarm is, hiermee kan men meten of je last hebt van een prikkelbare darm. Bij een prikkelbare darm zijn je darmen overgevoelig voor oprekking, hierdoor kun je buikpijnklachten hebben en ook kun je wisselend diarree en verstopping krijgen. Het onderzoek wordt ook verricht bij ernstige obstpatie en bekkenbodem problemen.Bij het onderzoek krijg je een slang in de anus met een ballon eraan, deze ballon wordt afwisselend vol geblazen en leeg gezogen met verschillende hoeveelheden lucht. Je kunt aangeven hoeveel pijn het doet en hoe ongemakkelijk het voelt.

Voorbereiding

Enkele dagen voor het onderzoek moet je stoppen met medicijnen die het maag-darmstelsel beïnvloeden. Welke medicijnen dit zijn en of jij er ook mee moet stoppen, overleg je met je arts. De dag van het onderzoek moet je nuchter zijn, dit betekent dat je na 19.00 uur niets meer mag eten, na 22.00 uur mag je niet meer drinken en roken. Als het onderzoek 's middags plaats vindt mag je nog een licht ontbijt (2 beschuiten en een kopje thee) gebruiken. Een uur voor het onderzoek krijg je een klysma ingespoten, dit kan water zijn met een medicijn dat rectaal (=via de anus) wordt gegeven. Hiervan krijg je ontlasting en wordt de darm zo leeg mogelijk voor het onderzoek.

Het onderzoek zelf

Je moet je onderlichaam ontbloten en op je rechterzij op de onderzoekstafel plaatsnemen,het bed word in een trendelenburgstand gezet (het hoofd lager dan de benen) waardoor de druk van de buik inhoud op het rectum verminderd. Je moet nu je knieën optrekken om het inbrengen van de slang zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het inbrengen van de slang kan vervelend zijn, soms helpt het om een beetje mee te persen, het inbrengen gaat dan makkelijker. Als de slang geplaatst is wordt je verzocht op je rug te gaan liggen, en wordt de slang aangesloten op de barostat. De onderzoeker gaat nu eerst controleren of hij goed zit en of de ballon zich goed kan ontplooien. Dit wordt gedaan door wat lucht in de ballon te laten, het geeft een ongemakkelijk gevoel en kan pijn doen maar is wel nodig voor een goed verloop van het onderzoek. Als alles goed zit begint het daadwerkelijke onderzoek.

Via de computer zal steeds een hoeveelheid lucht in het ballonnetje worden geblazen, de lucht zal er even in blijven en daarna loopt het ballonnetje weer leeg. De onderzoeker heeft er geen invloed op hoeveel er in of uit de ballon loopt, dit gaat geheel computergestuurd. Als de ballon is leeggelopen moet je op een scorekaart de pijn score invullen en in hoeverre het een ongemakkelijk gevoel geeft. De score verloopt van 0 tot 10 waarbij 0 geen pijn/ongemak is en 10 de meeste pijn/ongemak die je ooit hebt gehad.

Dit opblazen, leeglopen en scoren gaat net zo lang door tot het maximale ballon volume is bereikt of dat je zelf aangeeft dat de pijn niet meer te doen is. Schaam je hier niet voor, hiervoor is het onderzoek bedoeld. Als je geen pijn aangeeft terwijl het toch pijn doet, zal de arts ook geen diagnose kunnen stellen. De duur van het onderzoek is afhankelijk van hoeveel de patiënt kan verdragen, maximaal duurt het 3 uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag je gewoon weer eten en drinken, verder zullen er na het onderzoek geen klachten optreden. Je arts zal je op de eerstvolgende afspraak de uitslag geven en eventueel een behandelplan opstellen.

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.