MRI scan buik

 

Een mri scan is een scan die wordt gemaakt door magnetische beelden die door radiogolven worden omgezet in beeld. MRI staat voor het Engelse begrip Magnetic Resonance Imaging. Vrij vertaald betekent dit: beelden die ontstaan zijn door magnetische geluidsgolven. Doordat met een sterk magnetisch veld wordt gewerkt is een MRI dus niet gevaarlijk. Ook zwangere vrouwen kunnen zonder gevaar voor het ongeboren kind een MRI ondergaan. Wel wordt afgeraden om onder de 3 maanden zwangerschap een MRI te laten doen als het geen spoedeisende noodzaak heeft.

Een mri scanner bestaat uit een smalle onderzoekstafel en een lange, smalle tunnel waar de onderzoekstafel doorheen schuift. Als je bang bent voor kleine ruimtes (claustrofobisch bent) kun je contact opnemen met je behandelende arts om te overleggen wat je het beste kunt doen. Er zijn enkele ziekenhuizen in Nederland die speciaal voor claustrofobische mensen een open MRI scanner hebben. Uiteraard worden deze alleen gebruikt als daar medische noodzaak voor is.

Voorbereiding

Sommige ziekenhuizen hebben als voorbereiding dat je contrastvloeistof moet drinken, andere ziekenhuizen doen dat niet. Over welke voorbereiding in jouw ziekenhuis van toepassing is krijg je bij het maken van de afspraak een informatiefolder uitgereikt. Soms kan het nodig zijn om met bepaalde medicijnen te stoppen. Welke medicijnen dit zijn en of je hier echt mee moet stoppen hoor je van je arts, deze kan het beste beoordelen wat voor jou van toepassing is.

Je kunt tijdens het onderzoek niet naar de wc. Als je geen contrastvloeistof hebt hoeven drinken, kun je van te voren nog naar het toilet, anders moet je het ophouden tot na het onderzoek. Omdat een mri-scan eigenlijk een heel sterke magneet is mag er geen enkel voorwerp naar binnen dat van metaal is, houdt daar dus rekening mee in je kledingkeuze. Ook piercings en sieraden moeten af. Tevens is het niet raadzaam om pinpassen en creditcards mee de ruimte van de mri-scanner in te nemen, deze kunnen onbruikbaar worden door het magnetische veld. 

Het onderzoek zelf

Nadat je alle metalen voorwerpen hebt afgedaan en je kleding met metaal erin verwerkt hebt uitgedaan moet je op de onderzoekstafel plaatsnemen. Dan wordt ook eventueel de contrastvloeistof toegediend om bloedvaten en bepaalde organen goed zichtbaar te maken. Deze wordt via een infuusnaald, die aangesloten is op een pomp, toegediend. Het prikken van de infuusnaald voel je even maar je merkt er later weinig van. Als de infuusnaald is geprikt moet je op je buik op de onderzoekstafel gaan liggen met je armen boven je hoofd. Er wordt een spoel om je buik heen gewikkeld om de magnetische straling goed te geleiden. Daarna word je de mri ingeschoven en wordt je infuus aan een pomp met infuusvloeistof gekoppeld.

Omdat de MRI flink veel lawaai maakt, krijg je een koptelefoon op. Eventueel kun je voor het onderzoek een cd afgeven met je favoriete muziek. Ook kan de radiologisch laborant de radio aanzetten, dit kan afleiding geven. Als alles is voorbereid krijg je een belletje in je hand om in geval van nood de radiologisch laborant te roepen, deze blijft namelijk niet in dezelfde ruimte als jij. Verder kun je contact met hem/haar maken via de intercom. Ook zul je een drukknop in je hand krijgen. Deze drukknop kun je indrukken als je je niet lekker gaat voelen tijdens de scan. Tijdens het onderzoek moet je zo stil mogelijk blijven liggen. De onderzoekstafel wordt heen en weer worden geschoven en de magneet zal hard om je heen draaien. Dit kun je horen aan een luid gebonk om je heen. Soms zal er worden gevraagd je adem in te houden en weer uit te ademen. Volg deze aanwijzingen op om een zo goed mogelijk onderzoeksresultaat te krijgen. Na 40 tot 60 minuten is het onderzoek voorbij.

Na het onderzoek

Als het onderzoek is afgelopen wordt de spoel om je buik verwijderd en het infuus eruit gehaald, daarna mag je naar het toilet. In principe mag je na het onderzoek weer gewoon alles eten en drinken.

Op de eerstvolgende afspraak met je arts zal hij het resultaat van het onderzoek met je bespreken.

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.