Defaecografie: ONDERZOEK VAN HET LAATSTE GEDEELTE VAN DE DIKKE DARM
Wat is een defaecografie?
Bij een defaecografie worden de vorm en functie van de endeldarm (het laatste gedeelte van de dikke darm) zichtbaar gemaakt.
Een defaecografie is een röntgenonderzoek om eventuele afwijkingen in beeld te brengen om zo een oorzaak voor je klachten te vinden. Op een blanco opname is de darm niet goed te zien. Om de endeldarm zichtbaar te maken op de foto’s, krijgt je een speciale pap te drinken(bariumpap). De foto’s worden gemaakt terwijl je deze bariumpap uitpoept. Het voelt niet prettig om dit onderzoek te moeten ondergaan maar je hoeft je echt niet te schamen voor de arts en laborant! Je lichaam is goed bedekt en de arts en radioloog zitten achter een scherm. Het onderzoek is niet pijnlijk.
Voorbereiding
De voorbereiding is erg verschillend bij de ziekenhuizen die dit onderzoek aanbieden. Je krijgt een folder met instructies die voor jouw ziekenhuis gelden, houd je aan deze instructies!
Een vrouwelijke patiënt wordt verzocht om een speciale vaginale tampon vlak vóór het onderzoek in te brengen. Deze tampon is doordrenkt met barium en zal de arts in staat stellen om eventuele verzakkingen te zien. Ook wordt door de contrast in de vagina duidelijker in beeld gebracht waar de schede zich bevindt. Het is ook mogelijk dat men met een spuitje een kleine hoeveelheid barium in de vagina spuit.
Het onderzoek
Tijdens het röntgenonderzoek brengt de radioloog (arts van de röntgenafdeling) een slangetje rectaal (via de anus) in. Door dit slangetje loopt de bariumpap in de endeldarm (laatste gedeelte van de dikke darm). Dit is doorgaans niet pijnlijk. Nadat de pap is ingelopen, ga je op een speciaal voor dit doel gemaakt toiletstoel zitten. De radioloog vraagt je een aantal keren te persen terwijl er röntgenfoto’s worden gemaakt. Het is ook mogelijk dat je op je hand moet blazen en je bekkenbodem moet aanspannen terwijl er foto’s worden gemaakt Als laatste vraagt de radioloog je dóór te persen zodat de bariumpap weer uit de endeldarm komt (je poept dan dus de bariumpap uit). Ook daar worden dan weer foto's van genomen. Gedurende het onderzoek kijkt de arts met behulp van röntgendoorlichting. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Het kan gebeuren dat er wat barium gemorst wordt, neem daarom een schoon stel ondergoed mee naar het ziekenhuis!
Als je van jezelf weet dat je moeite gaat krijgen om de barium weer kwijt te raken probeer dan het laatste stukje van je dikke darm te spoelen dmv een flesje met lauwwarm water met daaraan een tuutje dat je naar binnen kunt schuiven. Als je in het bezit bent van een spoelpomp, spoel dan ter plekke je darm leeg vóór je naar huis gaat.