Lactose, Gluten en Co
Auteur: Dr. Danny de Looze
Uitgeverij Borgerhoff & Lamberts
Professor Danny de Looze is chef de clinique in het UZ Gent. Daar komt hij veel mensen tegen met maag-darmproblemen. Deze problemen kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van het leven. Vooral voeding speelt hier een grote rol bij. Helaas is het effect van voeding op onze gezondheid lange tijd onderschat. Gelukkig komt daar nu verandering in en krijgen artsen in spe een aantal uren voedingsleer tijdens hun opleiding.
Er wordt tegenwoordig veel geschreven over voeding: veel zinnigs, maar ook onzin. De samenhang tussen klachten en voeding roept dan ook veel vragen op. Waardoor raakt een darm overprikkeld? Waarom gebeurt dit bij de ene persoon wel en bij de andere niet? Waarom ontstaan er pijnklachten? Wat weten we over allergieën en intoleranties? Is het verstandig om zomaar voedingsmiddelen uit je menu te schrappen?
In zijn boek geeft dr. De Looze hier antwoord op. Eerst neemt hij je mee op reis door je lichaam. Op een duidelijke manier laat hij zien wat er allemaal in ons lichaam gebeurt tijdens de vertering van ons voedsel. Vervolgens besteedt hij aandacht aan de meest voorkomende maag-darmaandoeningen die hij tegenkomt in de praktijk waar onze voeding een grote rol bij speelt. Tussendoor lees je wetenswaardigheden en nuttige tips. Daarna gaat de focus in het boek verder naar de voeding, omdat hier veel misverstanden over bestaan.
Mensen met klachten gaan soms met een hype mee, omdat ze hopen dat dit een oplossing is voor vaak langdurige maag-darmproblemen. Ook marketing speelt hier graag op in. Denk hierbij aan de vele glutenvrije of lactosevrije producten die er tegenwoordig te koop zijn. Ook fructose wordt vaak gezien als een grote boosdoener. Levert het weglaten ervan ook echt gezondheidsvoordelen op?
Kan het kwaad deze producten volledig uit je menu te schrappen? Een conclusie is dat deze voedingsmiddelen zeker klachten kunnen geven die wijzen op PDS. In de laatste hoofdstukken lees je hier meer over.
Sommige voedingsmiddelen kunnen bij sommige mensen ernstige problemen geven. Dit roept vragen op, zoals: wanneer is er sprake van een allergie en wanneer is het een intolerantie? Hoe wordt dit onderzocht en hoe komen de klachten tot uiting in het lichaam? Dit waren voor mij interessante hoofdstukken om te lezen.
PDS is nog niet te genezen, maar vaak kunnen de klachten wel verminderd worden door andere eetgewoontes. Een van de mogelijkheden is het volgen van het FODMAP-dieet. Dr. De Looze geeft echter aan dat een te strak dieet niet lang vol te houden is. In zijn praktijk heeft hij het eerder over ‘een gezond verstand-dieet’. Dit boek kan zeker helpen om verstandige keuzes te maken zonder elke hype te volgen. Ik vind het dan ook een aanrader om te lezen.
Veerle