Late dumping klachten
Hoe herken je late dumping klachten?
Dumping klachten die ongeveer 1½ tot 2 uur na de maaltijd optreden, worden veroorzaakt doordat het voedsel veel sneller dan normaal in de dunne darm aankomt. Het bloedsuikergehalte en de insulineproductie zijn dan niet goed op elkaar afgestemd. De voeding passeert de dunne darm sneller en hierdoor kunnen bepaalde suikers versneld worden opgenomen. Een hoog bloedsuikergehalte vraagt om de productie van insuline. De insulineproductie loopt echter altijd iets achter in tijd. Het kan dus gebeuren dat er nog veel insuline geproduceerd wordt, terwijl de bloedsuikers al uit de bloedbaan verdwenen zijn.
Deze situatie lijkt op een suiker tekort bij mensen met suikerziekte (diabetes). Je wordt dan zweterig, onrustig, duizelig, trillerig, hebt geeuwhonger en hartkloppingen. Bij patiënten breekt het “koude zweet” uit en men kan flauwvallen. De geeuwhonger brengt mensen ertoe om iets te gaan eten, hierdoor zal het bloedsuikergehalte weer iets stijgen, waardoor de klachten verminderen.
Om die reden wordt bij late dumping klachten geadviseerd om, verspreid over de dag, meerdere kleine maaltijden te gebruiken en de koolhydraten goed te verdelen over de maaltijden. Het bloedsuikergehalte en de hoeveelheid insuline zullen dan gedurende de dag minder grote schommelingen vertonen en de dumping klachten verminderen.