Het krijgen van TPV is helaas niet zonder risico’s. Er kunnen verschillende complicaties optreden:
Sepsis
Één van de grootste complicaties die kan optreden is (lijn)sepsis. Door infectie van buitenaf kan er via de lijn of naald een bacterie rechtstreeks in het bloed belanden waardoor dit geïnfecteerd raakt. Een sepsis wordt ook wel bloedvergiftiging genoemd en hierdoor kan zuurstof minder goed door het lichaam worden getransporteerd met als gevolg dat belangrijke organen worden aangetast. Als er sprake is van meerdere aangetaste organen, wordt dit ook wel Multi orgaan falen genoemd (afgekort MOF). Als je de sepsis op tijd herkent en er wordt op tijd ingegrepen zal de schade aan de organen zich herstellen.
Een sepsis kun je herkennen aan:
• Hoge koorts;
• Tachycardie (snelle hartslag);
• Tachypnoe (snelle ademhaling);
• Koude rillingen;
• Hypotensie (lage bloeddruk);
• Verwardheid;
• Verminderde urineproductie;
• Aanvankelijk kleine, later soms snel uitbreidende bloedingen in de huid (petechiën en purpura);
• Oedeem ( vochtophoping in het lichaam);
• Diffuus intravasale stolling ( bloedstolling in de bloedvaten).
Een sepsis moet zo snel mogelijk worden behandeld, dit gebeurt met antibiotica via het infuus. Ook zullen er grote hoeveelheden fysiologisch zout door dit infuus worden gegeven, dit is om de doorbloeding in de organen goed te houden. Als duidelijk is waar de infectiebron vandaan komt, zal deze worden verwijderd. Dit is ook de reden dat bij mensen met een PAC, deze zo snel mogelijk zal worden verwijderd. Als de longen door de sepsis zijn aangetast zul je vaak aan de beademing moeten om ze de tijd te geven om te herstellen. Als je een sepsis niet op tijd herkent en erkent, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Het kan zelfs leiden tot de dood. Bij twijfel dus niet wachten, maar gelijk contact opnemen met een arts of spoedeisende hulp! Om het risico op sepsis te verkleinen, wordt er bij langdurige indicatie van TPV vaak besloten tot het plaatsen van een shunt.
Leverfunctiestoornissen
De lever verwerkt vet uit voeding die normaal gesproken via de maag en darmen binnenkomt. Bij TPV heeft de lever minder werk te doen en hierdoor kunnen leverfunctiestoornissen optreden. Omdat de lever een ontgiftigings functie heeft, zou het lichaam zich langzaam aan kunnen vergiftigen. De doorbloeding in de buik en slokdarm wordt minder en dit kan spataderen als gevolg hebben. Spataderen kunnen levensgevaarlijke bloedingen veroorzaken.
Symptomen van leverstoornissen zijn:
• Een gelige huidskleur;
• Gelig oogwit.
Je lever kan al een tijdje aangetast zijn, voordat er klachten optreden daarom is het belangrijk dat je regelmatig je bloed laat controleren. Je MDL arts zal bij langdurige TPV, de waardes goed in de gaten houden. Ter voorkoming van leverfunctiestoornissen zal er structolipid ipv intralipid worden voorgeschreven. Structolipid zit al door de totale parentale voeding van verschillende fabrikanten. Ook kan al het vet uit de TPV worden gelaten om leverproblemen te voorkomen. De preventie van leverfunctiestoornissen is afhankelijk van het feit of de dikke darm nog aanwezig is of niet.