In de onderstaande tabel vindt je de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen, voor een normale voeding. De aanbevolen hoeveelheden gelden als basisvoeding. Deze basisvoeding zou ieder volwassen mens per dag moeten gebruiken om onder andere voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen binnen te krijgen.
Bij een verhoogde behoefte aan energie en eiwit leveren de hoeveelheden in deze tabel NIET genoeg. Gebruik onderstaande tabel als basis en vul dit aan met de adviezen voor energie- en eiwitrijke voeding op volgende pagina’s. Je diëtist(e) bespreekt met jou hoe je dit het beste kunt doen.
19 - 50 jaar* | 51 - 70 jaar* | 70 jaar en ouder* | |
Groente |
4 opscheplepels 200 gram |
4 opscheplepels 200 gram |
3 opscheplepels 150 gram |
Fruit |
2 stuks 200 gram |
2 stuks 200 gram |
2 stuks 200 gram |
Brood | 6 - 7 sneetjes | 5 - 6 sneetjes |
4 - 5 sneetjes
|
Aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten |
4 - 5 aardappelen/ opscheplepels 200 - 250 gram |
3 - 4 aardappelen/ opscheplepels 150 - 200 gram |
2 - 3 aardappelen/ opscheplepels 125 - 175 gram |
Zuivel |
450 ml en 11/2 plak kaas (30 gram) |
500 ml en 11/2 plak kaas (30 gram) |
650 ml en 1 plak kaas (20 gram) |
Vlees(waren), kip**, ei of vleesvervangers |
100 - 125 gram (gaar product) |
100 - 125 gram (gaar product) |
100 - 125 gram (gaar product) |
Halvarine, margarine, bak- en braadproducten |
45 - 50 gram | 40 - 45 gram | 35 - 40 gram |
Vocht (incl. melk en andere dranken |
1,5 - 2 liter | 1,5 - 2 liter | 1,5 - 2 liter |
© Voedingscentrum - eerlijk over eten
De genoemde hoeveelheden geven het gewicht aan van de producten na bereiding.
* De kleinste hoeveelheden gelden voor vrouwen en de grootste voor mannen.
** Eet twee keer per week vis, waarvan ten minste één keer vette vis (vette vis is bijvoorbeeld: zalm, makreel, sprot, haring, paling, sardines en forel).