Artikelindex

 

Aanbevolen hoeveelheden

 

In de onderstaande tabel vindt je de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen, voor een normale voeding. De aanbevolen hoeveelheden gelden als basisvoeding. Deze basisvoeding zou ieder volwassen mens per dag moeten gebruiken om onder andere voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen binnen te krijgen.
Bij een verhoogde behoefte aan energie en eiwit leveren de hoeveelheden in deze tabel NIET genoeg. Gebruik onderstaande tabel als basis en vul dit aan met de adviezen voor energie- en eiwitrijke voeding op volgende pagina’s. Je diëtist(e) bespreekt met jou hoe je dit het beste kunt doen.

  19 - 50 jaar* 51 - 70 jaar* 70 jaar en ouder*
Groente

4 opscheplepels

200 gram

4 opscheplepels

200 gram

3 opscheplepels

150 gram

Fruit

2 stuks

200 gram

2 stuks

200 gram

2 stuks

200 gram

Brood 6 - 7 sneetjes 5 - 6 sneetjes

4 - 5 sneetjes

 

Aardappelen, rijst, pasta en

peulvruchten

4 - 5 aardappelen/

opscheplepels

200 - 250 gram

3 - 4 aardappelen/

opscheplepels

150 - 200 gram

2 - 3 aardappelen/

opscheplepels

125 - 175 gram

Zuivel

450 ml en

11/plak kaas

(30 gram) 

500 ml en

11/plak kaas

(30 gram) 

650 ml en

1 plak kaas

(20 gram)

Vlees(waren), kip**, ei of

vleesvervangers

100 - 125 gram

(gaar product)

100 - 125 gram

(gaar product)

100 - 125 gram

(gaar product)

Halvarine, margarine, bak-

en braadproducten

45 - 50 gram 40 - 45 gram 35 - 40 gram

Vocht (incl. melk en

andere dranken

1,5 - 2 liter 1,5 - 2 liter 1,5 - 2 liter

© Voedingscentrum - eerlijk over eten 

De genoemde hoeveelheden geven het gewicht aan van de producten na bereiding.
* De kleinste hoeveelheden gelden voor vrouwen en de grootste voor mannen.
** Eet twee keer per week vis, waarvan ten minste één keer vette vis (vette vis is bijvoorbeeld: zalm, makreel, sprot, haring, paling, sardines en forel).

 

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.