Antroduodenale manometrie

 

Drukmeting

In het verteringstelsel vinden met regelmaat samentrekkingen en bewegingen plaats. Door deze samentrekkingen worden voedsel en spijsverterings sappen goed door het spijsverteringskanaal geleid. Soms ontstaan er bij mensen bepaalde klachten of verschijnselen waarbij het nodig is om te onderzoeken of er afwijkingen zijn in deze functies van het verteringstelsel. Dit kan onder andere gedaan worden met een Antroduodenale Manometrie, hierbij worden de spierbewegingen in de maag en twaalfvingerige darm en de werking van de kringspier op de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm (pyloris) gemeten. De katheter die wordt ingebracht heeft een 36-tal electronische druksensoren. Tijdens een samentrekking worden deze druksensoren geactiveerd.

Voorbereiding

Het is van belang dat je vanaf 19.00 de avond voor het onderzoek niet meer eet of drinkt. Vaak is het ook nodig dat je een aantal dagen voor het onderzoek het gebruik van medicijnen stopt. Medicijnen die invloed hebben op de beweging van de maag of darm worden meestal 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek gestopt, dit zal echter in overleg met de arts gebeuren.

Het onderzoek

Voor het onderzoek wordt er via je neus een drukkatheter (een dun slangetje van ca 4,8 mm) in je maag gebracht. Tijdens het inbrengen mag je kleine slokjes water drinken zodat het slangetje gemakkelijker naar binnen glijdt. De drukkatheter wordt,  met behulp van röntgenbelichting, doorgeschoven naar de dunne darm. Het inbrengen van de katheter kan even vervelend zijn en soms leiden tot braakneigingen of hoesten. Dit is vaak weer over als de katheter eenmaal op zijn plaatst ligt. Indien het niet goed lukt om de katheter langs de overgang van de maag naar de darm te krijgen, kan het zijn dat je wordt verzocht om een tijdje (ongeveer 15 min) over de gang te gaan lopen zodat de katheter zijn eigen weg zoekt. Vervolgens wordt met röntgen doorlichting bekeken of de katheter op zijn plaats ligt en kan het onderzoek van start gaan.

Je moet op een bed of stoel plaatsnemen, waarna de net ingebrachte katheter aangesloten wordt aan de MMS apparatuur en kan de meting gestart worden. De metingen worden met een computer vastgelegd waarmee je gedurende lange tijd verbonden bent. Ongeveer 15 minuten na het starten van de meting word er een maaltijd aangeboden. Deze maaltijd bestaat b.v uit portie roerei, 2 witte boterhammen, margerine en 150 ml water. Het is in belang van het onderzoek dat je de maaltijd binnen ongeveer 15 min. op eet. Tijdens het onderzoek mag je niets meer eten of drinken.

Reken er op dat het onderzoek in totaal ongeveer 8 uur duurt, je bent aangesloten aan de computer tot 6 uur na inname van de maaltijd.

De uitslag van het onderzoek zul je later, tijdens een afspraak met je behandeld arts, te horen krijgen.

Let wel: de wijze van onderzoek kan per ziekenhuis en/of arts verschillen, houd je daarom altijd aan de door je arts verstrekte informatie.

 

  

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.